Ruokaohjeita

Tällä sivulla muutamia hyväksi havaittuja kasvisruokia Pikkunupun tapaan.

Samettinen palsternakkakeitto

1 sipuli
1 (tai maun mukaan enemmän) valkosipulin kynsi
400g palsternakkaa
2rkl öljyä
2 jauhoista perunaa
8dl vettä
2dl kermaa
suolaa
pippuria

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Pese hyvin tai kuori palsternakka ja pilko n. 2-3 cm lohkoiksi. Kuori ja pilko perunat saman kokoisiksi paloiksi.

Kuullota sipuli, valkosipuli ja palsternakka öljyssä. Lisää perunat, kerma ja vesi. Keitä kunnes palsternakat ja perunat tuntuvat kypsiltä. Mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta ja nauti.

Annoksesta riittää alkuruoaksi 4:lle tai pääruoaksi 2:lle.

 

Tuoreiden härkäpapujen käyttö

Kuori härkäpavut paloistaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita härkäpavut kiehumaan 2 minuutiksi. Tämän jälkeen jäähdytä pavut kylmässä vedessä. Poista pavun kuori avaamalla kynsillä (tai veitsellä) pavun pää ja luiskauta sisäosa ulos.

Nyt pavut ovat valmiita käytettäväksi esimerkiksi sellaisenaan salaatissa, pannulla paistettuna, risotossa, pastakastikkeessa tms.

Beans de Luxe eli Papulaatikko

600 g pensaspapuja
50 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl yrttisuolaa
1 rkl sokeria
2 sipulia silputtuna
muutama valkosipulin kynsi silputtuna
2 dl kermaviiliä
3-4 näkkileipäviipaletta
3 dl juustoraastetta

Höyrytä tai keitä pavut kypsiksi (n. 10-15 min).

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja paista niitä hetki. Siirrä kattila pois hellalta ja lisää yrttisuola, sokeri, sipuli, valkosipuli ja kermaviili.

Valuta keitinvesi pois pavuista, leikkaa ne n. 5cm pituisiksi paloiksi ja sekoita edellisten joukkoon. Kaada seos uunivuokaan. Murskaa näkkileipäviipaleet ja ripottele ne vuoan pinnalle. Lopuksi levitä pinnalle juustoraaste.

Paista 200 asteessa 30 minuuttia.

Tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kera.

 

Porkkanakakku

3 dl öljyä
4 dl sokeria
2 kananmunaa
8-10 dl hienoa porkkanaraastetta
7-9 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:
5 dl tomusokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
tilkka vettä

Sekoita öljy, kananmunat ja sokeri huolellisesti. Lisää joukkoon porkkanaraaste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muuhun taikinaan. Kaada seos matalaan vuokaan tai uunipellille. Paista 180 asteessa noin 35 min. Anna kakun jäähtyä. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään jähmeäksi massaksi ja levitä kakun pinnalle.